Kancil dan Buaya Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah.

Isi blog ini sebagian besar merupakan terjemahkan dari cerita dongeng dunia dan sebagian lagi merupakan legenda yang ada di masyarakat Indonesia.

Etimologi. Perkataan buaya dalam bahasa Melayu diturunkan dari perkataan leluhur bahasa Melayu-Polinesia buqaya yang bermaksud "buaya" dan juga "tamak". Perkataan yang sama diturunkan kepada pelbagai bahasa yang dituturkan Nusantara dan juga memaksudkan haiwan yang sama.

Salam semua ! Final dah habis. Yeayy ! Haha. Okay-okay. Setelah digali segala shout di cbox dan komen, Zatie dah masukkan link-link baru dan juga beberapa enovel yang dah tamat diblog.

Pheww akhirnya berupdate jugak blog ni kan? Haha. Sebenarnya kalau ada yang perasan, Zatie ada edit volume 1 tu awal tahun haritu. Ingat sempat nak siapkan semua volume, but then tak !